Stichting Evangelische Gemeenschap verhuist naar Dorpscentrum

Warm was de ontvangst van de leden van de Stichting Evangelische Gemeenschap (STEG) op zondag 22 september in Dorpscentrum Oegstgeest. Zo tussen de dertig en veertig actieve kerkleden verhuisden van de Leidse Middelstegracht naar Oegstgeest.

 

Bijna honderd jaar waren er kerkdiensten van de STEG in Leiden. De gemeente kwam voort uit een zogenoemde ‘opwekking’ aan het begin van de vorige eeuw, toen onder andere evangelist Johannes de Heer het geloofsvuur vanuit Wales naar Nederland bracht. “Johannes de Heer trok binnen- en buitenkerkelijken aan, die allen interesse in ‘de drie v’s’ gemeen hadden namelijk verzoening, vervulling en verwachting”, vertelt één van de gemeenteleden van de STEG, Charles Schuuring op een herfstachtige dag in het Dorpscentrum. “Deze drie v’s staan voor ons nog steeds centraal.”

 

Naar aanleiding van de prediking van Johannes de Heer ontstond stadsevangelisatie Jeruél aan de Groenesteeg in Leiden. “Van hieruit begon de Evangelische Christengemeenschap, die vanaf 1923 in een verbouwde oude paardenstal aan de Middelstegracht bij elkaar kwam.” In 1951 kwam evangelist Theo Dikkes op aanbeveling van Johannes de Heer naar Leiden en werd de vaste voorganger. Hij ging met zijn gezin boven de zaal wonen. De gemeente maakte een grote bloei door, en in de jaren negentig werd een extra pand aangekocht om daar het toen welig tierende jeugdwerk en de zondagschool te herbergen.

In 1996 overleed voorganger Dikkes, en vanaf die tijd werden de preekbeurten ingevuld door gastsprekers. In de jaren die volgden liep het aantal bezoekers terug, en toen ook de vrouw van Theo Dikkes in april van dit jaar overleed, werd het kerkpand verkocht.

 

“Twee jaar geleden was ik al eens hier in het Dorpscentrum geweest”, vertelt Schuuring. “Toen we wisten dat we op zoek moesten naar een andere locatie zijn we hier weer wezen kijken. We werden heel warm onthaald, en zijn blij dat we nu in de kleine zaal onze plek hebben gevonden.”

 

Elke zondag om 10.00 is er een dienst. “We voelen ons hier thuis, en zijn blij dat de vrijwilligers klaarstaan om ons wegwijs te maken. We hebben hier in het dorpscentrum ruimte genoeg om te groeien, dus iedereen is van harte welkom in de dienst. We zingen bij gitaar, fluit, accordeon en trommel, en streven naar geestelijke groei, terwijl we uitkijken naar de wederkomst van Jezus Christus. Na afloop drinken we gezellig koffie met elkaar; we hebben onderling een warme, sterke band.”

 

De STEG nodigt overigens alle senioren, maar ook jongeren, uit voor het kerstfeest op 17 december van 10.00 tot 14.00 uur, (Graag opgeven via stegleiden@gmail.com uiterlijk za 14-12).

 

www.steg-leiden.nl